Bäckebo bro

Stannar du och lyssnar till porlet i bäcken, kan du tänka dig tillbaka till den tid när en ridväg var länken mellan skogen och Kalmarkusten. Det tog dagar att ta sig ut mot kusten, med uppehåll på gästgiverier och skjutshåll.

För att vägen från Kråksmåla mot Kalmar skulle fungera för häst och vagn måste en bro över Snärjebäcken byggas. Bönderna i Åby och Bäckebo kallades att röja väg och bygga en träbro hösten 1682. Efter många protester och kontroverser blev bönderna bötfällda för olydnad innan bron var färdig. De ville hem till sina gårdar och kallade arbetsledaren för ”kronohund” och ”svinatjuv”.  På 1760-talet var det dags att bygga en ny bro i sten med tre slagna valv. Det är här vid den kallmurade bron i huggen och kilad sten du står. En ny sträckning av landsvägen gjordes 1936 och en bro av betong byggdes vid sidan av den gamla stenbron.

Vattenkraft var den viktigaste faktorn vid anläggande av småindustrier och i närheten av bron låg förr Bäckebos garveri, smedja, skvaltkvarn och benstamp. Garveriets vattenhjul drog maskinen för krossning av den bark som behövdes för beredning av skinn. Du ser huset till vänster på bilden. Bredvid garveriet låg Josef Karlssons diversehandel. En riktig affär med silltunna, olika mjölbingar, sockerlåda för toppsockret och fotogendunkar. Alla varor till affären hämtades av handlaren själv med hästskjuts i Kalmar.

På andra sidan vägen låg benstampen med sitt vattenhjul, smedjan och skvaltkvarnen. I smedjan arbetade smeden Johan Nilsson, som var känd för att tillverka bra liar. Runt bron låg också några små stugor bebodda av gummorna Lis-Greta, Stin-Kajsa och Karin i Svängen. Bäckebo sockens hembygdsförening röjer årligen bron från växtlighet. År 2019 försågs bron med belysning bekostad av enskilda personer och lokala företagare.