Blå rör
Föreställ dig en dag i bronsåldern, för ca 3 000 år sedan. Folket i bygden här i sydöstra Möre har samlats för att hedra den döde som nu ska resa vidare till nästa värld. Hen kommer från en stormannafamilj, från en av bygdens allra rikaste gårdar, från en släkt som har kontakter och nätverk, och som har tillgång till den värdefulla metallen brons och den dyrbara ullen. En samhällselit som lever gott på överskott från jordbruket och som kan styra och råda över andra.
’Blå rör’ är ett röse av upplagda stenar, man kan bara gissa hur många som deltog i byggandet och hur lång tid det tog. Det var inte vem som helst som ärades med ett sådant här stort och magnifikt gravröse, det mäter hela 26 meter i diameter och är 4 meter högt. I mitten av röset gravsattes den döde, förmodligen inte kremerad utan lagd i sin grav med gåvor runt omkring sig som kunde behövas i det nya livet. Den grop vi ser idag i mitten av röset är antingen resterna efter plundringsförsök, eller spåren av ett rum – en gravkammare – inne i röset som kollapsat. Kanske rymmer röset inte bara en gravsatt, utan flera personer som tillkommit under åren som följde.
’Blå rör’ lades strategiskt precis intill bronsålderns strandlinje, det var meningen att det skulle synas från havet. Rösen och andra gravar var mer än bara viloplats för de döda; för folket i bygden var det en viktig markering – här är vi, detta är vår bygd, för här är våra släktningar begravda.
Ljudberättelsen är producerad inom projektet Unika historiska Kalmar län.