Dackegrottan

Under det avgörande slaget vid Virserum, mars 1543, som mestadels stod på landytan mellan Virserumssjön och sjön Hjorten, sårades Nils Dacke allvarligt när en kula gick rakt igenom båda låren. Enligt legenden fördes Nils Dacke då i säkerhet till Dackegrottan där såren fort lades om. Grottan låg nära slagfältet men fungerade samtidigt som ett lätt försvarat gömställe och låg väl dolt för kungens styrkor.

Nils Dacke befann sig troligen inte länge i grottan, utan så fort såren hade lagts om fördes han fort iväg till den dacketrogna och läkarkunniga prästen i Näshult. Efter att den sårade Nils Dacke förts bort i säkerhet slutade slaget vid Virserum i ett förödande nederlag för upprorsmännen.

Terrängen vid grottan består av många skrevor och stenblock och det kan inte uteslutas att grottan har ändrats i både form och storlek under seklernas gång. Ett tips är att försiktigt backa ner i grottan och för den vige finns det även en mindre ingång nedtill under den stora ingången.

Landskapet runt grottan är väldigt speciellt och man kan lätt föreställa sig att fler hemligheter ruvar i området. Ovanför Dackegrottan ligger Dackeberget, som sägs ha använts som utkikspunkt för upprorsmännen.