Den första bilen

En händelse som tilldrog sig i början av 1900-talet, då det inte fanns något folkpensionssystem utan äldre fick i många fall antingen genom lättare arbete försörja sig eller bo hos någon släkting eller i värsta fall hamna på fattigstugan. Nu var det en gammal gumma, som bodde i en stuga bortom Ryssbylund, kanske på det område, som kallas Malmen. Hon hade ett stycke jord, där hon odlade potatis och lite grönsaker. Hon hade också några höns och äggen hon inte själv förbrukade, sålde hon till Sofie Jonssons affär.

(I början av 1880-talet öppnade en ung Sofie Jonsson tillsammans med sin far bryggaren Carl Jonsson en diversehandel. Verksamheten gick bra och i slutet av 1890-talet flyttade rörelsen utmed Stora Skogsbygdevägen (dåvarande adress) in i en byggnad hitflyttad från Bäckebo. 1910 övertog Karl Olsson och byggde ny affär 1913. Än idag säger man Kal-Olles om ICA butiken i Rockneby på Ryssbyvägen 33.))

Tillbaka till gumman ……. En höstdag, när det hade blivit nermörkt, tog gumman sin äggkorg och begav sig till affären. Det var ganska långt att gå för henne och vägen var slingrig, inte så rak som nu. När hon hunnit till bron över ån, hörde hon konstiga ljud uppifrån backen, ”tuff, tuff, tuff” och två ljuskäglor svepte över vägen. Gumman trodde att det var ”Den Onde” som kom. Hon småsprang och vid mejeriet (nuvarande Klippan) gömde hon sig vid en albuske vid kanten av ån. Äggkorgen tappade hon och äggen gick i kras. Hon skulle köpt kaffe och socker för äggpengarna, men nu blev det inget köp av. Den lilla gumman var stel av skräck, när vidundret kom över bron och till råga på allt stannade det inte långt från gömstället. Och ur bilen – ty det var en bil – klev en person klädd i skinnrock och skinnmössa och stora glasögon och frågade:

”Kan ni säga mig om detta är rätta vägen till Kalmar?”

Om gumman vågade svara förtäljer inte historien. Kanske var det inte den första bilen, men i alla fall en av de första som passerade Rockneby och som höll på att skrämma vettet ur en liten gumma.

Ur ”Gullan berättar”  Gunhild Jahnstedt och Ryssby – förr och nu

Foto: Flygfoto över Rockneby 1930, Kalmar läns museum