
Gullringen – ungt samhälle i gammal bygd
Trots sin unga ålder har Gullringsbygden hunnit byta skepnad flera gånger. Bygdens centrum låg först vid godset Ålhult och vid byn Brännebro längs landsvägen som passerade över Vervelån. När sedan järnvägen kom växte snabbt ett stationssamhälle fram som kretsade kring Gullringens station. Vid mitten av 1900-talet försköts centrum en bit österut till området invid Centrumgatan och närmre Brännebro. Idag har Gullringen och Brännebro smält samman till ett samhälle.
Vad fanns då innan orten Gullringen? Bygden ingår i Södra Vi socken. Du befinner dig på marker som ursprungligen tillhört godset Ålhult. Detta är gammal skogsbygd med torpställen där människor i århundranden envist stretat på i vardagens glädje och sorg. Flera av torpen finns kvar än idag, men har på olika sätt smält in i den moderna bebyggelsen.
Godset Ålhult vid sjön Ören, ungefär 2 km åt nordväst, har rötter i 1300-talet, om inte ännu tidigare. Under medeltid var Ålhult ett av Smålands mer betydande frälsegods. Under 1600-talet kom Ålhult att tillhöra rikskansler Axel Oxenstierna, som en av många gårdar i hans ägo.
När Östra Centralbanans stäckning drogs ut på kartan förlades en järnvägsstation på Ålhults marker, vid torpet Saxen invid Vervelån. Platsen var strategisk precis invid landsvägen. Det var meningen att stationen skulle få heta Brännebro, men detta avslogs av Staten pga. risken för sammanblandning med Brömsebro station vid Östra Blekinge Järnväg.
Saxen eller Saxebro hade varit logiskt med tanke på torpet Saxen alldeles i närheten. Valet föll dock på ’Gullringen’, det var lätt att hålla isär från andra stationsnamn och visst klingar det vackert! Namnet togs från en slåtteräng intill Vervelån som på en ägokarta från år 1792 kallas ’Guleringen’, förmodligen efter den gula Kabbelekan som växte där.
En roligare men mindre trolig bakgrund till ortnamnet Gullringen är de olika legender som berättar om borttappade ringar. En legend menar att ’Gullringen’ kommer sig av att en adlig dam på roddtur med sin kavaljer tappade sin ring i vattnet. Ringen återfanns senare i magen på en gädda!
Hur det än är med den saken kan vi konstatera att Gullringen på 1940-talet vann en namntävling om Sveriges vackraste ortsnamn. Silverdalen och Morgongåva kom på andra respektive tredje plats.
Den här ljudberättelsen är producerad inom projektet Unika historiska Kalmar län.