Nils Dacke
Nils Dacke var en kronobonde från Småland som föddes cirka 1510 i byn Hult i Vissefjärda socken. Vissefjärda var då ett viktigt gränsområde i handeln med Danmark. Nils Dacke blev senare ledare för ett bondeuppror, som protesterade mot kung Gustav Vasas nya skatter och införandet av evangelisk-lutheransk kristendom. Nils Dacke lär 1536 slagit ihjäl en av Gustav Vasas fogdar efter att denne gått hårt åt Dackes farbror och Dacke jagades efter detta över hela Småland.
Kungens män hann till slut upp Dacke och dödade honom, i augusti 1543. Detta skedde på Ollatorpets äng nära Flaka utanför Torsås, i nuvarande Gullabo socken. Han kropp fördes till Kalmar där den steglades och hans huvud sattes på stadsmuren som en varning till folket att inte sätta sig upp mot kungamakten. Dackes son togs till fånga och sattes i förvar i Stockholm, där han dog av pesten.
I princip varje ort i Småland har sin Dackegrotta. Så även självfallet Vissefjärda då det var här han både föddes, levde och dog. I Båldön finns en djup håla med en skraltig stege som leder ner i en sådan grotta. Grottan användes under 1500-talet som både gömställe och matförråd lär ha varit ett av Nils Dackes gömställen. Det sägs att det funnits en lönngång ut, som ska ha lett ut i Lyckebyån. Det syns inget av denna reservutgång idag, men vem vet…?
På kyrkudden vid Vissefjärda kyrka, finns en rest sten över Dacke med devisen: ”Minne över bondeledaren Nils Dacke och hans folk, som i denna bygd åren 1542 – 1544 stupade i sin kamp för frihet, rätt och tro.” Stenen restes 1973 och är hämtad från Dackes gård Södra Lindön. Minnesstenar finns även vid Flakens gård.