Södra gravfältet

Detta är det sydligaste och det minsta av de tre gravfälten kring Stufvenäs, det mäter 80 gånger 40 meter. Kanske har de tre områdena en gång hängt samman i en obruten kedja av gravar tillhörande bygdens folk.

Som du ser finns här både ett röse och flera stensättningar, utöver fyra resta stenar, en rektangulär stenrad och en rund stenrad – ’stenkrets’ som arkeologerna säger. Röset är betydligt mindre än det mäktiga ’Blå rör’ några stenkast österut, men har ändå en diameter på 15 meter och är ungefär 1,7 meter högt. På detta gravfält kan vi jämföra skillnaden mellan ett röse och en stensättning; röset är en stor hög med upplagd sten som döljer en eller flera gravar, medan en stensättning är enklare med vanligtvis endast ett lager sten som ofta är täckt av torv, mossa och annan växlighet vilket gör dem svåra att upptäcka.

De olika gravformerna i de tre gravfälten visar att platserna användes under mycket lång tid; från bronsålder, under järnålder och troligen ända fram tills kristendomen blev den dominerande religionen under 1000-talet. De tre gravfälten ligger längs med den urgamla kustväg som går i nord-sydlig riktning. Det är oklart exakt hur gammal vägsträckningen är, men här längs kusten har människor färdats i många tusen år – kanske trampade de samma väg som du gör idag. Precis i övergången mellan stenålder och bronsålder kom hästen till Skandinavien och blev ett uppskattat drag- och riddjur med hög status. Nu behövde alla inte gå längre. Annars färdades man gärna längs med vattenlederna för det var många gånger enklare. Säkert har du sett bronsålderns hällbilder på fartyg som är delar av sedan länge bortglömda berättelser. Om fartygen var exakt så praktfulla som på hällbilderna är svårt att veta, förmodligen var vardagens båtar som paddlades fram här i Kalmarsund av betydligt enklare modell. I Kalmar län finns hällristningar främst i norra länet, men här i Södra Möre finns två hällristningar i närheten av byn Arby 12 kilometer norrut.

Ljudberättelsen är producerad inom projektet Unika historiska Kalmar län.