Benstamp

År 1755 övertog den kände politikern Carl Fredrik Pechlin Ålhults gods. Han var med stor sannolikhet en av de främsta konspiratörerna bakom mordet på kung Gustav III, ett faktum som kom att kosta honom livet som fånge på Varbergs fästning. Pechlin var känd som en bondeplågare som bygden sent skulle glömma, dessutom var han en synnerligen originell politiker som ofta och lättvindigt bytte lojaliteter. Men det är en annan historia.

Pechlin lät anlägga en rad verksamheter i bygden, bland annat järnbruk, smidesverkstäder, tegelbruk och sågverk, och utvecklade Ålhult till en småindustri.
När järnet skulle härdas för att ges en hård yta på bland annat yxor, sågklingor och liknande behövdes benmjöl i processen. För ändamålet anlades en så kallad benstamp som krossade djurben till mjöl. Utöver härdning av järn kunde benmjöl användas till gödning och att blanda ut i djurfoder.
’Stampen’ nyttjade kraften i Vervelån där vattnet forsade genom den naturliga ravin som finns här. Med vattnets kraft lyftes tre kraftiga lodrätt stående trästockar vilka var järnskodda i underdelen. Efter att de lyfts upp släpptes de ned och stampade sönder djurbenen till ett mjöl. Sådana här benstampar var under 1800-talet och in på 1900-talet vanliga sidoverksamheter uti i bygderna, hit kom bönderna med djurben från slakten.

Vervelåns kraft har under lång tid tjänat bygden, vid ån byggdes kraftstationen 1916 som gav samhället elektricitet. 1934 kom till slut gatubelysningen, en stor händelse som bokstavligt lyste upp tillvaron – en särskild ljusfest anordnades i det nyanlagda Folkets Park.

Den här ljudberättelsen är producerad inom projektet Unika historiska Kalmar län.