Disponenten Ivar Gustafsson

I Alf Wesviks bok ”Springpojken som köpte bruket” beskrivs den unge Ivar med denna anekdot:

”Farbror får tre miljoner för hela rasket!” Den fyraårige lille krabaten med kolsvart krulligt hår, ett förväntansfullt uttryck i de blåa ögonen och klädd i byxor som slutade just ovanför knäna, upprepade sitt bud: ”Jag sade att farbror fick tre miljoner för hela rasket. För fabriken, sågen och brädstaplarna.” ”Javisst,” svarade fabrikör Hallberg, självklart. Ta det du bara, du får varenda trästump.”

Det blev ingen affär för fyraårige Ivar Gustafsson den gången 1912, men 1923 tog han anställning som springpojke på Storebro bruk, 1933 startade han eget och exakt 30 år senare tog han över bruket.

Ivar började sin karriär som springpojke och biträdande ritare på Storebro Bruk. På grund av en skada hos den tidigare ägaren till företaget kom den unge Ivar i direkt kontakt med konstruktion av svarvar och motorer. I slutet av 1920-talet kunde hans chef inte betala honom på grund av ekonomiska omständigheter. Som kompensation fick han rätt att tillverka en svarv. Detta var grunden till företaget Örnmaskiner, som började bygga fritidsbåtar och gick om konkurrenten Storebro Bruk för att sedan köpa upp det.

Ivar hade en viktig nyckelfunktion för Storebros utveckling. Inte bara för att hans företag genererade arbetstillfällen för folk i Storebro utan också för han var väldigt mån om själva samhället och att brukets anställda skulle må bra. Ivar var drivande i bygget av kyrkan, bostäderna, utvecklingen av parken och semesterön Källviken där brukets anställda kunde spendera sina semestrar på ett prisvärt sätt. Efter sin pension skapade han också Visans Skepp, en hyllning till den svenska visan.

Foto: Porträtt av Ivar Gustafsson