Gullringshus

Nils Petter Danielsson på Ålhult gods hade inlett den moderna industriepoken i stationssamhället Gullringen. När Danielssons träindustrier föll samman under 1920-talet kom en ny driftig entreprenör in i bilden. En man som för alltid skulle förändra Gullrings-bygden. Fritiof Ansgarius-Svensson, bördig från Målilla, köpte 1929 Gullringens sågverk och lådfabrik – nu väntade en ny blomstringsperiod för Gullringen.
Ansgarius-Svensson förvaltade sitt nyförvärvade sågverk och lådfabrik väl – verksamheten expanderade kraftigt. En nyhet som infördes var produktion av småhus, så kallade kataloghus. År 1932 lanserades den första huskatalogen från Gullringen. Ansgarius-Svensson lade därmed grunden till det som skulle bli Gullringshus AB, och redan efter de först tio åren hade fabriken under namnet ’Gullringens Träförädling’ levererat 2775 monteringsfärdiga bostadshus. Det första Gullringenhuset står för övrigt kvar än idag, självklart här i Gullringen.

Mitten av 1900-talet var en period av kraftig tillväxt både i Gullringen och i hela landet. Den tekniska utvecklingen och den ekonomiska tillväxten gick väldigt snabbt, välståndet ökade och Sverige byggde på sitt folkhem – suget efter bostäder tycktes aldrig sina. Under 1970-talets bostadskris tog Gullringshus fram ’Lyan’, för en kostnad motsvarande en lägenhet kunde man få eget hus med 2 – 5 rum.
Som mest arbetade 600 personer vid fabriken. Under sonen Bengt Ansgarius-Svenssons ledning blev Gullringshus en av landets främsta i småhusbranschen.

Samhället präglades helt av den stora arbetsgivaren Gullringenhus och man kan ana en lekfullhet och ett mod hos företagsledning och ingenjörer när nya idéer testades. Inte bara inom hustillverkningen utan också spännande sidospår; 1946 provade man leksakstillverkning under en period, och 1960 testades båttillverkning i plast – ’Gullringen Cabin’ – en båt som gjorde hela 35 knop och sålde riktigt bra –
En annorlunda investering var köpet av en helikopter år 1969. Tanken var att snabbt kunna transportera runt intressenter till och från fabriken och det nya kontorshuset som invigdes 1968. Projektledare kunde också ta helikoptern för att inspektera nya tomtområden. Företaget hade egen helikopterpilot anställd, en något ovanlig sysselsättning på ett trähusföretag.

I början av 1990-talet kom lågkonjunkturen, hustillverkningen lades ned, ett enormt slag för en bygd där de allra flesta fått sitt levebröd från fabriken.
Men likt fågel Fenix reser sig ur askan tillverkas återigen hus i Gullringen, på samma plats där det en gång startade. Här bygger Skanska och Ikea bostäder under varumärket BoKlok. Det är främst bostadsrätter men också hyresrätter som monteras på byggarbetsplatsen och sätts samman i moduler från fabriken – och det byggs i trä.

En intressant detalj vi bara måste nämna; här i Gullringen har de flesta hus egna namn. Gullringenborna gillar verkligen sina kära hus!

Den här ljudberättelsen är producerad inom projektet Unika historiska Kalmar län.