Kolmilor
I dessa bygder har skogen gett levebröd för många människor, ett sätt att nyttja skogens gåvor är att tillverka kol och tjära. Kolmilor och tjärmilor är finurliga uppfinningar. De liknar varandra till utseende; man täcker en större hög med ved med jord, torv, gräs och sand för att göra den lufttät. Veden kolas under upphettning med mycket liten syretillförsel. Vanligt var att bönderna på detta vis tillverkade träkol, då torrdestillerades veden. Det var ett ansträngde arbete då milan måste övervakas dag som natt. Vid Smedstorp finns rester efter en kolarkoja, där kolarna som skötte milan bodde.
Platser för gamla kolmilor kan ofta kännas igen på kolbotten som blivit kvar sedan milan rivits. De avtecknar sig mot resten av skogsmarken, ofta med avvikande växtlighet och som en svag upphöjning.
Ville man i stället framställa trätjära används kådrik ved av gran och tall, gärna gamla törestubbar som lämnats kvar i skogen efter avverkning. Innan milan restes grävdes en grop, en så kallad tjärdal, i vilken tjäran kunde samlas upp. Dessa gropar brukar synas i markerna, de finns kvar som minnesmärken över de människor som en gång levt och verkat här.
Den här ljudberättelsen är producerad inom projektet Unika historiska Kalmar län.