Gåsefloen

I vägkorsningen i Mörlunda fanns det ett litet område som kallades för ”Gåsefloen”. Det var ett ganska djupt och sumpigt vattenhål, där många grodor höll konsert på vårarna. När vattnet sedan hade torkat ut något under den varma årstiden, hölls Mörlundagårdens lösgående svin där och rotade i gyttjan. I början av 1920-talet fylldes Gåseloen sedan igen.

I en del av Gåsefloen mot Tulundahållet stod en liten grå stuga vid vägkanten, tillbyggd och ihoplappad. Golvet i stugan var i nivå med vägbanan och ett bräde var lagd från vägkanten direkt på stugans tröskel.

Där bodde C.A.G. Craelius, som var snickare. Han hade varit med vid tiden före frihandelns införande på 1840-talet, då en hantverkare måste hade tillstånd för att få utöva ett hantverk i Sverige. Craelius var en av de duktigaste snickarna i området och hans snickeriarbeten var av högsta kvalitet. Det var konstigt att han kunde utföra något snickeriarbete alls i det lilla utrymme han hade i bostaden. Han fick hjälp med att tjäna familjens uppehälle av sin fru som sålde kaffe, cigarrer och äppelöl och smultronlemonad från Oskarshamns mineralvattenfabrik.