Hembygdsgården Blåbärskullen

Mörlunda socken ligger på gränsen mellan låglands och höglandsområde. Genom socknen går Emådalen med god jordbruksmark. Tillgången på skog har varit viktig och en grund för många mindre industrier. Dit hör möbelindustrier och sågverk. Rosenfors bruksverksamhet med sin bearbetning av järn och stål har också varit betydande för socknen, med tillverkning av bl a jordbruks- och verktygsmaskiner, men även gravvårdar av gjutjärn.

Mörlunda Tveta hembygdsföreningen grundades den 24 januari 1963 och flyttade till Blåbärskullen i Mörlunda två år senare. På väg mot Mörlunda kyrka, en liten bit bakom bebyggelsen, ligger hembygdsgården. Inom området finns trettor byggnader. Äldst av dessa är en låg backstuga som brukar kallas Turkstugan. Stugan som lär vara minst 300 år gammal, byggdes ursprungligen i Björkenäs. Där köpte drängen Jonas Jonsson Turk den för 30 riksdalar och, berättas det, bar den stock för stock till Tulunda. 1965 flyttades den till Blåbärskullen.

En av hembygdsgårdens största byggnader flyttades hit år 1969 ifrån Ävlingebo och kallas därför Ävlingebohuset. Huset är en tvåvånings mangårdsbyggnad från början av 1700-talet. På övervåningen finns det väggfasta sängar uppbäddade med halm och ”fåreris”, breda golvtiljor och vackra blomstergirlanger målade runt taket. Längst upp finns det ett skolmuseum och en vävstuga. På området finns också klockstapeln från Ryningsnärsgårdens jordbruk, en liten ladugård, hitflyttad ifrån Hammarsebo, en loftbod från Elsabo, en linbastu från Hult och ett utedass från Lundtorps prästgård.

Det är i detta utedass som den svenske målaren Albert Engström har ritat ekivoka skisser. Innan Engström blev en av Sveriges mest kända konstnärer, tecknare och författare var informatör hos den dåvarande prästen. Skämtteckningar var hans signum och uppväxten i hemsocknen Hult i Småland och hans vistelser i Småland kom att påverka hans konstnärskap. Idag vet vi tyvärr inte hur de ekivoka teckningarna i hembygdsföreningens utedass ser ut eftersom de blev gömda under ett lager av tapet. Men, vem vet, det kanske är snart dags att ta fram dem igen?

1975 flyttades också en ångsåg från Bösebo till Blåbärskullen. Under de senaste åren har hembygdsföreningen årligen anordnat evenemanget ”Ångans dag” då ångmaskinen har körts igång och visats upp för boende och besökare.