Mörlunda kyrka
Mörlunda som i sin tidiga historia har haft mycket fornnordiska referenser har under modern tid varit en av Smålands kyrktätaste samhällen. Förutom Mörlunda kyrka och Pingstkyrkan som finns kvar idag så har det också funnits Missionskyrkan, Missionshuset, Filadelphia kyrkan, Betelkyrkan samt alla kyrkor i de omliggande samhällen.
Sockennamnet skrevs tidigare ”Myhrlunda”, vilket anses vara sammansatt av ”Myhr”, syftande till sanka marker emot Emån, och ”lund”, kanske syftande till ”offerlund”. Även ortnamnen av samhällena runt Mörlunda har en fornnordiska klang: t.ex Tveta, som tros komma från det fornnordiska ”tve” med betydelse oröjd plats eller uthuggning i skog, Odens-ås, Tulunda, förut Thors-lanth, Tigerstad förut Tyer-stadh tyder också på fornnordiskt ursprung.
Den första uppgiften om en kyrka i Mörlunda är från 1329. När kyrkan byggdes är inte känt. Denna kyrka ska ha stått på samma plats som dagens kyrka och varit uppförd i sten. Kyrkan brändes ner av danska trupper 1567 i samband med det nordiska sjuårskriget. En ny kyrka i sten uppfördes på samma plats men fick bara stå kvar till 1612 då danska trupper på nytt härjade i bygden under Kalmarkriget. Den kyrkan som nu byggdes blev liten eftersom socknen varit hårt drabbat av krig. Eftersom kyrkan saknade torn fanns en klockstapel i anslutning till kyrkan. Denna revs 1804 och klockorna hängdes upp i en anordning som kallades bocken. I början på 1800-talet blev kyrkan för trång och 1831 fattade man beslut om att bygga en ny.
1833 uppgjorde byggmästare C R Palmér ritningar till en ny kyrka i Mörlunda som två år senare omarbetades lite av arkitekten Jacob Wilhelm Gerss. Den nya kyrkan uppfördes runt den gamla med en viss förskjutning åt öster. Bygget bekostades till stor del av hovmarskalk von Baumgarten på godset Ryningsnäs.
När kyrkan byggdes ska en bulthjulsvagn ha använts för att få fram sten till tornet. Det berättas att det var framförallt kvinnorna som använde bultvagnen som de på en uppbyggd brygga forslade fram stenen och annat material för själva kyrkbygget med. Rester av denna vagn finns fortfarande bevarade i ett rum i tornet.
För matserveringen vid kyrkobygget stod Syrén från Döderhultsvik. Han fick dock förbud att sälja brännvin eller annan alkohol för att förebygga eventuella olyckor. Till församlingen store förtret var det många arbetare som besökte lönnkrogen i Lunneberg och sockenstämma beslöt att bestraffa denna ”osedlighet” med ”Ståck-staffet” för den skyldige.
Den nya kyrkan hade nu sittplatser för 1206 personer och den 10 september 1843 invigdes Mörlunda kyrkan högtidligt av Biskop Hedren i Linköping. Mörlunda kyrka blev en samlande och engagerande kraft genom tiderna, både som religiös samlingsplats och som mötesplats för hela Mörlundabygden.
Foto: Mörlunda kyrka