Smålands Sågverk

Smålands Sågverk, tidigare Mörlunda snickerifabrik startades på 1900-talets början. Det var en betydande anläggning med ett eget sågverk och ett sextiotal arbetare och en produktion huvudsakligen bestående av dörrar för export. Sedan 1930-talets andra hälft ingick verksamheten som dotterbolag till företaget Utländsk Trä AB i Göteborg. Efter det började Smålands Sågverks produktion fokusera mer på inhemska, utländska och exotiska träslag för bl a möbel- och träindustri, drev sågverk för massivt trä samt hade även fanértillverkning.

Under andra världskriget fanns inga möjligheter att importera trävaror. Istället började möbelindustrin använda svenska ljusare träslag såsom ek, björk och alm mm. Det blev en trend under 1940-talet och möbelindustrin och Smålands Sågverk blomstrade efter världskrigets slut.

Sågverkets kunder var framför allt möbel- och snickerifabriker men även båtbyggerier för tillverkning av mindre båtar samt inredningar för större fartyg. Ett exempel på stora kunder på sågat ädelträ och fanér var NK:s Möbelfabriker i Nyköping och Kährs i Nybro som beställde stavparkett av ek. Fanéren tillverkades bl a i Blomstermåla men lagerhölls och såldes även i Mörlunda.

Många kunder och leverantörer, svenska och utländska, sökte sig till Smålands Sågverk och disponenten Erik Edgren hade otaliga kontakter i branschen både i och utanför Sverige. Framför allt gjordes stora inköp av ek i Polen under 1960-1970-talet, som delvis sedan sågades i Mörlunda.

Tack vare goda tider investerades i verksamheten med blocksåg, såglinje för tillverkning av ekparkett, byggande av flera torklager, räls för transport av sågade trävaror inom området, stickspår från järnvägsstationen in till sågverksområdet för lossning/lastning av timmer och sågade produkter.

På 60-talet blev det svårare för träindustrin. Tillverkning av möbler förlades till låglöneländer. Detta påverkade lövträbranschen som leverantörer till bl a möbelindustrin negativt. Många företag inom denna bransch, t ex sågverk och möbelindustrier gick då i konkurs. Så även Utländskt Trä-koncernen med Smålands Sågverk och andras i koncernen ingående företag. Detta skedde ca 1972.