Widéns sågverk
De viktigaste näringarna i Mörlunda och omnejd har alltid varit jordbruk, bostadsskötsel och skogsbruk. Den största jordbruksenheten i Mörlunda socken är Ryninsnäs med 175 ha åker. I Tveta socken är Lilla Aby störst med 160 ha åkermark. Virkets förädling ombesörjdes av sågverk, hyvlerier och möbelfabriker. De många ångsågarna som förr arbetade i skogen var för opraktiska, utan timret transporterades nu istället direkt med lastbil till de större sågverken. Några sågverk som kan nämnas är Sågverksindustrin AB G-F Berg& Co i Mörlunda med 215 anställda som påbörjade sin verksamhet 1919, Lagergrens trävaror AB, Smålands sågverk och Vidéns sågverk.
Det sistnämnda grundades av bröderna Vide, Ador och Alex Vidén. Efter de hade sålt sin fastighet i Stora Sinnestad på 1930-40-talet, startade de sitt sågverk i centrala Mörlunda. Vidéns sågverk och hyvleri hade ett 20-tal anställda och var känt för att använda träslag som furu, gran, bok och björk till skillnad från andra sågverk som satsade på hårdare träslag som ek.
Man sålde mest till Danmark och inom Sverige. Till Skåne gick det 3 lastbilar per vecka. Det var mycket virke som behövdes i de skånska byggvaruhusen. Danskarna hämtade sitt okantade virke själva med sina egna bilar. Vidéns sålde också mycket virke och lister till kommunens duktiga byggmästare som använde det för att bygga Mörlundabornas nya hus som uppkom efter andra världskriget. Nu var ju tiderna bättre och folk började ha råd med egna hem. Då passade det väldigt bra att en av sågverkets grundare, Ador Vidén, var gammal byggmästare och hade själv byggt många hus i Mörlunda innan han var med och startade sågverket.
En del av sågverkets intäkter kom också från beställningar som folk gjorde. Det var många snickare som lade beställningar med exakta måttangivelser på fönster och dörrar som Vidéns sedan tillverkade. Tidigare anställda vittnar om att det var oerhört praktiskt att företaget var så centralt beläget i Mörlunda. Kamrern som hade sitt kontor precis bredvid den stora blockstenen mitt i Mörlunda, hade ett väldigt bekvämt avstånd när han skulle lämna dagskassan till närmaste bank.
1968 gick familjeföretaget i konkurs eftersom det saknades investeringar för utvecklingen av verksamheten, men det är många som kommer ihåg familjeföretaget som hade varit så viktig för Mörlundas framväxt.
Foto: Widéns sågfabrik, Mörlunda, Blockparken