Välkommen till Vissefjärda

Människor har alltid sökt sig till vatten. Vatten som kommunikationsleder men även för överlevnad, genom till exempel fiske. Alla forntida bosättningar hittar man längs med dåtida strandlinjer av hav, sjöar och åar. Vissefjärdabygden kom därför tack vare Lyckebyån – trots att skogen gör det svårt och hårt att bruka jorden – att bli ett av de tidigaste befolkade områdena i södra Möre skogsbygd. Flera fynd av sten- och flintredskap har gjorts i närheten av Lyckebyån och dess förgreningar inom Vissefjärda, vilket visar på att människor bott och verkat här i tusentals år. Detta var helt enkelt redan på stenåldern, en bra plats att bo på.

Under medeltiden var Vissefjärda socken ett viktigt gränsområde i handeln med Danmark. Det var en av anledningarna till att den så kallade ”Dackefejden” kom att utspelas just här åren 1542-43. Namnet Vissefjärda kommer ursprungligen från sjön Kyrksjön, eller en vik av sjön, som bar namnet Vesefjärden. Första delen ”Visse” kommer av ordet ”vesa” som även betyder dy eller gyttja. Namnet nämns som ”Vesefiärte” i ett dokument första gången år 1335.

Under 1800-talet utvandrade 1 664 personer från Vissefjärda till Amerika. Det är fler än antalet personer som bor här idag på 2000-talet. I Vissefjärda bor idag ca 800 invånare. 1930 blev Emmaboda köping och egen enhet och 1968 bildades Emmaboda kommun. Vissefjärda landskommun sammanslogs med Emmaboda köping och blev Emmaboda kommun. Även Långasjö och Algutsboda socken från Kronobergs län tillfördes storkommunen. Företagare, affärer, skola, restauranger, idrottsföreningar och hotell gör bygden levande.

Ljudberättelsen är producerad inom projektet Unika historiska Kalmar län.