Tjuren Stor-Alvar: Banvallen

”Vi behöver Banitas hjälp! Hon kan behöva lite energi för att orka!”

Det var kråkan Loke som kommit flygandes med en påse hallon till Banita. Alla de andra djuren tittade bort mot banvallen där tåget brukade susa förbi flera gånger varje dag. Men de hade inte hört något tåg. Hade Loke för första gången i sitt liv låtit bli att flyga i kapp med tåget, bara för att komma med hallon till råttan Banita? De vände sina frågande blickar mot Loke som hade slagit sig ner i en enbuske bredvid Stor-Alvar.

”Han tog ett djupt andetag och gjorde sig redo att förklara. ”Det här är viktigare än tåget”, sa han. ”Banita råkade störa Sol-Blända mitt i ett skutt så att hon i stället gled in i jordkällaren som gick i baklås. Katten Espinnosa var på väg att äta upp Banita när hon skulle hämta Arvid men Arvid hade hört dörren slå igen och skrämde bort Espinnosa. Arvid försökte sparka in dörren men blev stoppad av Spen-Åsa och Sol-Blända trodde att Banita övergivit henne fast hon i själva verket satt fast i Arvids svans. Nyckeln till jordkällaren hänger i banvaktarens hall och han är ute på runda med segeltrallan. Vi behöver Banita för att krypa in och hämta nyckeln. Nej, Arvid, du får inte sparka in stugdörren”.

Allas blickar vändes nu mot marken och Banita. Men hon var inte där. Där satt i stället katten Espinnosa och slickade sig om munnen.

”Bääääh! Har du ätit upp Banita???” skrek Ulla.

”Lägga av, chilla!” sa katten.

”Råttan smet medan pippin babblade.  Jag käkar hallon”.

Snabbare än någon trodde var möjligt galopperade en tjur, en häst och ett får ut på banvallen. Hade tåget kommit så hade de ändå hunnit före fram till banvaktarstugen, så fort sprang de.

Där möttes de av Spen-Åsa och Sol-Blända som var i full färd med att fixa till hallonrabatten, som blivit platt när Spen-Åsa kanat in i den för att stoppa Arvid för en stund sedan. I gräset bredvid låg kattan Espinnosa och råttan Banita och solade.

”Vaddååå? Det går mycket snabbare genom skogen” sa Espinnosa.

Resten av dagen betade en ko, en tjur, en kalv, en häst och ett får lugnt och stilla tätt tillsammans samtidigt som en kråka lärde en katt och en råtta att spela fia.

Det blev en fin kväll.