Kalven Sol-Blända: Banvallen

Sol-Blända hörde till sin stora lättnad hur kråkan Loke kom till råttan Banitas försvar utanför dörren. Då behövde hon inte göra det själv. Loke hade suttit på Banvaktarens hustak och sett hela skådespelet ända från början.

Tydligen hade båda Sol-Bländas föräldrar sprungit i väg för att smygäta av Banitas hallongömmor bakom förrådet. Pappa Stor-Alvar hade hört när dörren slog igen men trodde det var bondens traktor som small och givit sig av för att se efter. Hästen Arvid hade också hört smällen och kom för att kolla, utan att Banita behövt hämta honom. Mamma Spen-Åsa hörde ingenting men sprang fram för att hindra Arvid från att sparka in dörren. Samtidigt hade katten Espinnosa blivit avbruten i sitt försök att äta råttan Banita till lunch och Banita hade i stället fastnat i Arvids svans när han sprang i väg för att hämta Sol-Bländas pappa. Vilken soppa!

Samtidigt som Sol-Blända försökte reda ut allt detta i sitt lilla huvud, vreds en nyckel om i låset och solen kom in i källarmörkret. Sol-Blända skuttade lättad och lite förvånad ut på gräsmattan. Där fick hon se den lilla råttan med en nyckel mellan tassarna. Det var Loke som flugit i kapp Arvid och berättat var nyckeln fanns och nu hade Banita redan hunnit ta sig tillbaka hit, smugit in i banvaktarens stuga och hämtat nyckeln till källaren.

Mamma Spen-Åsa kramade sin lilla kalv och Sol-Blända var inte alls rädd att hon skulle vara arg längre. Tillsammans försökte de nu laga hallonrabatten som kossan råkat kana in i.

Snart dundrade pappa Stor-Alvar, hästen Arvid och fåret Ulla också in på gårdsplanen. Tydligen befann de sig allihop på Stora Alvaret när Loke kom dit för att hämta Banita. De kom springande i full fart från banvallen, så först trodde Sol-Blända att det var tåget som körde förbi. Katten Espinnosa hade också kommit hit. Hon genade genom skogen.

Nu satt katten och råttan helt vänskapligt tillsammans och pratade med kråkan om vilka sällskapsspel som var roligast. Sol-Blända betade lugnt och stilla bredvid sin mamma och pappa, hästen Arvid och sin bästa vän Ulla.

Vilken bra dag det blev till slut ändå!