Mejeriet

I början av 1900-talet framhävdes mjölken som ett sätt att råda bot på undernäringen hos det svenska folket. Den moderna vetenskapen bekräftade mjölkens nyttighet. Mjölkens höga halt av mineraler och vitaminer, som upptäcktes i början av 1900-talet, ledde till att mjölken lanserades som en möjlighet att råda bot på många av de problem som den utbredda undernäringen förde med sig. Inte minst inom barnavården framstod mjölken som den enklaste och bästa vägen till en god hälsa. Det riktiga uppsvinget för mjölken som hälsokost kom när föreningen Mjölkpropagandan bildades 1923. Föreningen skulle arbeta för att informera om mejeriprodukter, att öka dess kvalitet och inte minst att öka konsumtionen av dem. Även i Bäckebo blev mejerinäringen en viktig näring. Den gamla mejeribyggnaden uppfördes 1925 och var i drift i över tjugo år. Ett 20-tal år senare stod man inför en ofrånkomlig nyuppsättning av maskiner för en kostnad av 60.000 kr. Då dessutom en del av mejeriets leverantörer hade för avsikt att övergå till andra mejerier, stängde Bäckebo mejeri 1947 mejerihanteringen överflyttandes till Alsterbro.