Bäckebo Marknad

Bäckebo Marknad på kyrkslätten har mycket gamla traditioner och är känd sedan 1600-talet. Den finns belagd redan på 1660-talet och anordnades då av Kalmar stad. Under slutet av 1800-talet blev marknaden så populär att man 1897 var tvungen att bygga arrestlokalen ”Kurran” vid kyrkan för att vid Bäckebo marknad ”förvara fridstörande personer som uppträdde störande”.
På marknaden såldes bland annat djur, hemslöjdsalster samt laggkärl och grönsaker. Ett annat typiskt inslag var karamellstånd som kantade marknadsplatsen som blev speciellt vanligt i mitten av 1900-talet. En av de som redan under tidigt 1900-tal producerade karameller i Bäckebo var möss-skräddare Carl Ström som ägnade sig åt karamellkokning och sålde sina varor på olika marknader.

Såhär beskrivs Bäckebo Marknad i Barometern 1956: ”Tisdagen rann upp med sol och blå himmel. Färgerna glödde i lönnarna runt kyrkslätten. Utanför kyrkogårdsslätten stod bilarna tätt och ute i slätten i solskenet var det ett glatt vimmel, som syntes, hördes och kändes med näsan. För småfolket var det en stor dag. Kinderna glödde av iver lika grant som de röda äpplena i fruktståndet. Det var spännande med stånden som dignade av dockor, hundra, armband och ringar, lyckobrev och pistoler. På båda sidor av den enda torggatan fanns flera karamellstånd. Sötsakerna var granna som om de regnat ner från regnbågen. Getingarna surrade också som gul-svart-randiga karameller vid godisstånden. En liten tös som stoppat två karameller i munnen på en gång blundade och tyckte att världen var skön. Färsk frukt, senap, nyflätade korgar, seldon och läder, det var många dofter att sortera!”