Sågverket

I en hamn som skeppar ut virke behövs ett sågverk. På sågverket i Bergkvara sågades bland annat pitprops  innan de skeppades iväg till gruvorna i England.

Jhonny Andersson: Om jag ska välja ut något så är det nog sågverket. Det revs 1973 , där jobbade ca 15 personer. Det var inte någon större produktion, men de sågade ca 7,5 tusen kubikmeter per år.  Jag kan fortfarande höra ljudet, det här av klingorna som gick och trucken som skramlade där nere och så körde ner med trucken på kajen och satte ner träet och så gick det med fartyg till Tyskland och Holland och de här länderna som var sönderslagna efter 2:a världskriget.

Där på sågen jobbade en Sven Svensson, han stod och sorterade ytved som kom på band och la den på trallor. Det var det hårdaste jobbet. Han var en riktig arbetare. Han sa alltid att ”arbetare arbetar!”

Sågverket var ruckel det mesta. Det fanns en barack som var kontor och där jobbade Erik Nykvist. Han hade en hud som stod där och skällde om dagarna. Alltid bunden.

Mitt emot reningsverket låg ett hyvleri i mitten på 1960-talet. Knutsson hette han i efternamn.

Åke Grafman: När det blåste riktig ostlig storm, då blåste sågspånen på hela Lillahavsgatan.

Jhonny Andersson: Många som arbetade på sågen bodde intill. Det fanns också en husvagnsfabrik här ett tag.

Åke Grafman  –  Det fanns en gammal såg innan och fundamenten till den finns fortfarande kvar mellan Svenne Snickare och vägen upp. Jag minns när den revs. Jag skulle hoppa ner från en gammal ställning – jag hade sandaler på mig – och fick en spik rakt genom foten.

Foto: Ved vid skuta i Bergkvara hamn 1945, Kalmar läns museum, Manne Hofrén